Kort om klubbens historia och tiodans

Nedan kan ni läsa om hur klubben GED (ursprungligen Göteborgs Elitdansare) uppstod och lite kort om oss. Ni kan även få en liten inblick i vad tiodansen är för något och exempel på hur det kan se ut. Trevlig läsning!

dance-vector-of-dancing-people-43121

Lazars

 

Lázárs dansskola

Det hela började när dansmästare Janos Lázár tog sitt första danssteg någonstans i Budapest. Ödet förde honom senare till Sverige och Göteborg. Han dansade först i Stora Teaterns Balettensemble, men bröt sig tidigt loss och startade Lázárs dansskola hösten 1953.

I drygt 50 år har generationer av göteborgare träffats och dansat på Lázárs dansskola.

Idag driver dottern Cecilia, hennes man Per och hennes dotter Marielle familjeföretaget vidare. Cecilia arbetar idag uteslutande med tävlingsdans.

Till Lázárs

Huvudtränare Cecilia Lázár

Team Gothenburg Elite Dance (GED) är den största och mest framgångsrika svenska tävlingsdansklubben inom tiodans och rekryterar dansarna från Lázárs dansskola. Huvudtränare är Cecilia Lázár.

Under perioden år 1996-2010 har Cecilia Lázár fått fram ett flertal svenska mästare i latin, standard och tiodans.

MG_0150-2x41u8cp5fzb1ytjryls7e

logo

Team GED

År 1994 grundades danssklubben Göteborgs Elitdansare (GED). Dansarna rekryteras från Lázárs dansskola till GED, vars huvudtränare är Cecilia Lázár. Klubben har på kort tid blivit en av Sveriges största och mest aktiva inom det vi kallar tiodans.

GED arbetar med både bredd och topp och har idag många medlemmar och cirka 30 aktiva par. De yngsta är 7-8 års åldern. Tyngdpunkten ligger i tonåren, vilket ger GED en stabil utveckling.

Svenska_Danssportforbundet

Svenska Danssportförbundet

Klubben är ansluten till Svenska Danssportförbundet (DSF), som i sin tur blev medlemmar i Riksidrottsförbundet år 1977.

Svenska Danssportförbundet (DSF) bildades 25 februari 1968 på Birkagården i Stockholm och är ett av totalt 70 specialförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet. DSF vill på alla nivåer bedriva danssport, så den utvecklar människor positivt – såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt.

Om standarddans

De fem standarddanserna är Vals, Tango, Wienervals, Slow Fox och Quickstep. Något mer klassiska än sina latinamerikanska motsvarigheter, inte bara i fråga om klädsel – de dansas bl.a. med en stängd fattning tillsammans med en partner.

Exempel på standarddans

standarddans

WDSF-2

World Dancesport Federation (WDSF)

Svenska Danssportförbundet (DSF) är medlemmar i WDSF som är det internationella danssportförbundet inom Tiodans, Bugg, Boogie Woogie och Lindy Hop. WDSF grundades 1957 (som International Council of Amateur Dancers) i Wiesbaden, Tyskland och är idag en organisation som regleras under Österrikisk lag.

WDSF:s uppdrag är att reglera, förvalta och utveckla danssport till förmån för miljontals idrottare på alla nivåer och på alla kontinenter!

latindans

Om latinamerikansk dans

Latinamerikansk dans inom tiodansen syftar på de fem danser som tillsammans med de fem standarddanserna utgör tiodansens tio danser. Dessa är samba, rumba, cha cha, pasodoble och jive.

Exempel på latinamerikansk dans